Løpekurs? – Ja takk!

Onsdag den 21. september arrangerer RE-MILA løpekurs for nærmere 40 deltakere fordelt på to grupper. Men hvorfor skal vi lære å løpe på nytt? Er ikke det noe alle kan helt naturlig fra barnsben av?

Trenger vi virkelig et løpekurs?
Personlig har jeg aldri gått på løpekurs. Og jeg har aldri fått instruksjon av noen på hvordan jeg kan eller bør løpe. Men jeg skulle ønske jeg hadde fått litt instruksjon. Helst for lenge siden. For det er mange fordeler med å løpe ”riktig”

God løpsteknikk gjør at du bruker mindre krefter
Det betyr at du enten kan løpe fortere eller lengre uten å bli så sliten som du ellers ville blitt. Steglengden har mye å si for løpsøkonomien. Mange løper med for lange steg. Redusert steglengde og høyere frekvens gjør at man bruker mindre krefter og får mindre belastning på kroppen. Kortere steglengde reduserer dermed faren for skader. Det å løpe med høyere frekvens og kortere steglengde kan sammenliknes med trenden innen sykling der syklister som Chris Froom og de andre kjente klatrerne velger å sykle med høy kadens (= frekvens).

God teknikk virker skadeforebyggende.
I gamledager het det seg at man skulle lande på hælen og rulle framover på foten. I dag vet vi bedre. Det å lande nærmere forfoten eller i det minste rundt midten av foten er mindre belastende både for hofter, knær, og andre skadeutsatte ledd, muskler og sener. Dette med forfotløping har nesten blitt en religion for mange. I kjølvannet av den kjente boken Born to run skyllet det for noen år siden en barfot-bølge over løpeverdenen.

borntorun-bok

Jeg anbefaler på det sterkeste å lese boka. Den er inspirerende. Men jeg anbefaler ikke nødvendigvis å starte å løpe barbeint eller med “fivefingers”

Sko kan hjelpe deg til å løpe riktig
Nå er det ikke like mange som løper i ”fivefingers” eller barfot lenger. Men minimalistiske sko og sko med lav ”dropp” har forblitt populært. Merker som Altra har spesialisert seg på nettopp dette. Nike og de andre skoprodusentene har kommet etter. Minimalistiske sko – eller lavdroppsko bidrar til at man tvinges til å lande lenger fram på foten og heller bruker ankel og kneledd i kombinasjon med legg og lårmuskler som naturlige støtdempere. Dette istedenfor å overlate all støtdempingen til skoene alene. Det er en god ting om man sørger for å gjøre en gradvis overgang og øker belastning og distanse over tid.

altra-nulldrop

Det er flere andre ting du kan gjøre for å løpe mer økonomisk. Som for eksempel å være bevisst på kroppens holdning (oppreist/lett framoverlent), armbruken (langs siden i fartsretningen og ikke fra side til side) landing og fraspark. Små justeringer kan føre til store forbedringer i løpsøkonomi. Derfor skal jeg være med på RE-MILAs løpekurs.. Og så er det litt kult å få tips av en så dreven og merittert løper som Gunhild Halle Haugen da 😉